Case Study - The Terrace, Lincoln

  • Part L1A Compliance

The Terrace on Grantham Street in central Lincoln is a managed workspace facility owned and operated by Lincoln City Council. Since opening, high internal temperatures have been experienced within the building, reaching 43°C -sufficient for the city council to consider taking remedial measures.

Greenlite Energy Assessors collaborated with Lincoln based Place Architects to formulate a design solution to present to Lincoln City Council. Following a substantial period of collaboration involving Place Architects and Lincoln City Council, Greenlite Energy Assessors diagnosed the course of the overheating issues within the building and investigated various responses through the use of a highly detailed dynamic thermal model.

The end client, Lincoln City Council, were keen not to incur any further energy demands through any remedial measures, hence the use of air conditioning as a means of resolve was ruled out. In addition, Lincoln City Council also wanted to know that any remedial works would provide a sufficient level of improvement for several decades to come.

After a lengthy design development period, collaborating with Place Architects, the final design solution involved the use of retro-fitted insulation within the existing curtain glazing system, brise-soleil, natural and mechanical ventilation strategies. Studies of the building performance based upon future weather scenarios were also carried out.

Upon completion, Stephen Palmer, Director at Place Architecture comments;

"Place Architecture worked with Greenlite Energy Assessors to carry out an overheating analysis on The Terrace, Lincoln. The building experiences significant overheating for prolonged periods throughout the year, which leads to uncomfortable working conditions for the occupants. Due to the sensitive context of the building, the remedial measures proposed had to be both effective in reducing the amount of solar gain received by the building as well as being aesthetically considered which meant that a close relationship between ourselves and GEA had to be established.

GEA carried out a thorough survey of the existing building, which took into account the existing built form and fabric, use and activity within the affected areas, once this information was modelled it produced accurate data output that reflected the temperatures and conditions recorded by the occupants.

The use of the thermal model was integral in ensuring that effective remedial measures were proposed. The recommended solution was an amalgamation of various solar gain reduction methods, that were proposed for both their performance and visual impact.

Throughout the process there was consistent communication and fluidity between GEA and ourselves which enabled the thermal modelling and the architectural response to evolve together and support each other, providing the optimum remedial outcome."

Download

Guide to avoiding overheating in new buildings

Download the Overheating Analysis and Proposed Remediation Report.

Download